Coğrafyada Yeni Kavramlar-2


Hangi kavramları bilmiyorum❓ 😒




Sayısal analiz:İstenen matematiksel işlemlerin ayrık olarak nasıl hesaplanabileceğinin incelenmesidir. Sayısal analizde temel amaç çözümünün elle yapılmasının praktik olmadığı karmaşık problemlerin yaklaşık sayısal çözümlerinin elde edilmesidir ve bu anlamıyla da özelikle mühendislik ve uygulamalı matematikte önemlidir.


Merkatör projeksiyonu:Ekvator etrafında bir siferoide teğet olan ve bir silindir üzerine matematik olarak teşkil edilen bir silindirik harita projeksiyonu. Bu projeksiyona göre enlemler arasındaki açıklıklar, herhangi bir yerdeki küçük bir sahada ölçek, bütün istikametlerde aynı kalacak şekilde tayin edilir.


Coğrafi bilgi sistemi (CBS):Dünya üzerindeki karmaşık sosyal,ekonomik,çevresel vb. sorunların çözümüne yönelik mekana/konuma dayalı karar verme süreçlerinde kullanıcılara yardımcı olmak üzere, büyük hacimli coğrafi verilerin; toplanması, depolanması, işlenmesi, yönetimi, mekansal analizi, sorgulaması ve sunulması fonksiyonlarını yerine getiren donanım, yazılım, personel, coğrafi veri ve yöntem bütünüdür.


Uzaktan algılama:Yeryüzünün ve yer kaynaklarının incelenmesinde onlarla fiziksel bağlantı kurmadan kaydetme ve inceleme tekniğidir.Yer ile herhangi bir temas olmaksızın yerin çeşitli özelliklerinin tespiti işidir.


Distopyaoğunlukla ütopik bir toplum anlayışının anti-tezini tanımlamak için kullanılır. Distopik bir toplum otoriter - totaliter bir devlet modeli ya da benzer bir başka baskıcı sistem altında karakterize edilir.


Portolan haritası:14. ve 15.yüzyıl'da Avrupa'da kullanılan, kıyılar ve limanlara dair bilgiler içeren el yazması denizcilik haritalarıydı.İtalyanca "liman" anlamına gelen porto'dan türetilmiş olan portolano, "kılavuz kıtabı" anlamına gelir.

Alegori:bir görüntü, bir yaşantı veya bir davranışın daha iyi kavranmasını sağlamak için göz önünde canlandırıp dile getirme sanatıdır. Soyut bir düşünceyi heykel ya da resim ile göstermek, örneğin adalet düşüncesinin gözü bağlı ve elinde terazi bulunan bir kadınla (Themis) anlatılması gibi.

Alegorik Anlatım:Alegorik anlatım sembolik anlatım şeklinde de tanımlanır.Alegorik anlatımda kişiler yahut nesneler gerçek  hayattan bir olayı veya kavramı temsil ederler.O kavram ile özdeşleşirler.Genelde fabllar alegorik anlatım ile oluşturulur bilinen ilk alegorik eser Kutadgu Bilig'dir.

Loji:İngilizce son ek -ology veya -logy den Türkçeye girmiştir. Bir çalışma alanını veya akademik bir disipline işaret eder. Benzer şekilde -olojist son eki de, bu alan üzerinde çalışan kişiyi tanımlar.


Jeoloji veya yer bilimi:dünyanın katı maddesinin, içeriğinin, yapısının, fiziksel özelliklerinin, tarihinin ve onu şekillendiren süreçlerin incelenmesini içeren bilim dalıdır. Yer bilimleri bünyesinde ele alınır.


Mercanlar:Omurgasız hayvanların Knidliler şubesinin denizlerde yaşayan bir sınıfıdır. Yumuşak mercanlar, boynuzsu mercanlar, dikenli mercanlar, gerçek mercanlar gibi çeşitleri vardır.Deniz şakayıkları da bu sınıftandır.Polip vücutlu bu canlıların mineral maddelerinden karışmış boynuzsu iskeletlerine de mercan denir.


Antisiklonçinde havanın sarmal biçimde hareket ettiği yüksek basınçlı atmosfer kütlesi; bu kütle içinde hava bir yandan yavaşça alçalırken bir yandan da kuzey yarımkürede sağa, güney yarımkürede sola doğru sürüklenir.


KAYNAKÇA:https://tr.wikipedia.org/wiki/Ana_Sayfa

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Haritalarda Yer Şekillerini Gösterme Yöntemleri

Evrenin Oluşumuyla İlgili 10 Teori

Coğrafyacılar